FISE Kis Galéria homlokzati átalakítása, Mátranovák, 2013

A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület Alkotóháza Mátranovákon, a Szabadság út 28. szám alatt található. Alkotóházának kertjében, egy már lebontásra ítélt melléképületben került kialakításra a FISE Kis Galéria a falu közösségének segítségével. A falu lakói kalákában rendbe tették a tetőt, festettek, berendeztek, mindenki hozzátette, amit tudott. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Média és Alkalmazott Művészeti Intézete Kerámia Tanszékének kerámikus hallgatói 2013 nyári szakgyakorlatuk keretében a Galéria épületének homlokzatát renoválták egy kis csodává, igazi műalkotássá, a falu egyik látnivalójává: egyedi mesét, színes betűket varázsoltak rá, kerámia dombormű és mozaik installációval keltették új életre az épületet, színes nemesvakolatokkal javították ki az omló falrészeket.
Az épület homlokzatának átalakítása a PTE hallgatóinak közösségi művészeti alkotása, melyet nyári szakgyakorlatuk keretében készítettek. Mint utólag írták, olyan szakgyakorlaton vehettek részt, ahol rengeteget tanultak az anyagról, porcelánról, égetésről, fugázásól, épületkerámia kivitelezésről, manuális munkáról, és ezzel párhuzamosan a művészetről, mint közösségalkotó elemről. A munka előkészítésében és lebonyolításában a helyi lakosok is közreműködtek. Így vált az egyetemisták nyári szakgyakorlata és a helyeik munkája igazi közösségi alkotássá – ezáltal a helyiek nem passzívan „megkapták” az alkotást, hanem maguk is az alkotás részeseivé váltak, magukénak tekintik. Az „idegen” diákok, és a helyiek közös munkájaként alakult ki a FISE Kis Galériája, – Mátranovák büszkesége.
A projekt érdekessége, hogy a szakgyakorlat két résztvevője, Boleman Bence és Hári Andrea a későbbiekben a KözTér18 oktatója lett.
A munkát készítették: Boleman Bence, Gránitz Dóra, Hári Andrea, Melkovics Ágnes, Ózsvár Zsófia, Pálinkás Dominika, Péni Brigitta.A projektet koordinálták: Ráthonyi Kinga és Neil Wolstenholme.

FISE Kis Galéria homlokzati átalakítása, Mátranovák, 2013, Facebook oldala