A GARÁZS – project space

A project space a KözTér18 garázsából került kialakításra. Címe egyben utal a bécsi Kunst Haus Wien / Garage kiállítótérre is, ahol a Hundertwasser Múzeum korábbi állandó és időszaki kiállítóterei mellett az utóbbi években egy új projekt space is létrejött az épület egykori garázsából, a kortárs legfrissebb ötletek prezentálására specializálódva.
A GARÁZS kialakításának célja hely biztosítása a KözTér18 alkotói közössége munkáinak egyedi és közös bemutatására, emellett lehetőséget adni kortárs vizuális alkotóknak szabad bemutatkozásra. A tér szimpóziumok és nagyobb közösségi művészeti alkotások kivitelezése során alkotótérré is változik. Külön érdekessége, hogy megnyitók alkalmával, mikor mindkét bejárata kitárva, egy sajátos átjárót képez a térben az utca és a KözTér18 között, ezáltal szimbolikusan is összeköti a Közösségi Alkotóteret a városi térrel.

Kiállítások 2021

THURSDAY, NOVEMBER 4, 2021 AT 5 PM
SPACE KITCHEN_DIY - Szabó Eszter Ágnes kiállításának megnyitója

A kiállítást megnyitja: Syporca Whandal performance művész.
Szabó Eszter Ágnest általában hímzéseiről és eat art munkásságáról lehet a legbiztosabban beazonosítani, de már diplomadolgozatában is külön fejezetet szentelt az űrételeknek, az űrben való étkezés témájának. Saját magát többször ábrázolta űrhajósként, aki felfedezi a világot, vagy éppen a fekete lyukba kerülve sosem éri el az eseményhorizontot.
A Space KItcen_DIY című installációja ennek a „kézműves” űrkutatásnak az eszközeit, modelljeit mutatja be a virágos otthonkák alkotta csillagos ég alatt lógó „explorer hálóing”, ami a világ megismerésének, a föld körbehajózhatóságának a horizontok találkozásának a középpontja. Akár álomszerű pillanatként is definiálhatjuk az installációt, de sokkal inkább a képzeletünkre kell hagyatkoznunk, hogy a textilból és hímzett-használt tárgyakból kirajzolódó holisztikus egységet meglássuk. Mindezt egy garázsból kialakított galériában, ami még jobban megerősíti a DIY, vagy éppen a garázsrock fogalmára épített „garázstudomány”, „garázstechnológia” fogalmait. Ebben az esetben az elméleti kutatások háziasszonyi, otthoni, kézműves technikákkal készült attribútumokkal párosulnak (mint pl.: a művész által rendszeresen használt otthonka és kötények), amik felcserélhetővé teszik a tudomány és házimunka fogalmait és lebontják az ezekről alkotott előképeinket.