Az-Illyés-körforgalom, 2012

Az-Illyés-kapuja sikerén és hatásain felbuzdulva született az elhatározás: kitágítani az alkotók körét, megszólítani Budaörs lakosait és bevonni egy közös alkotófolyamatba,melynek célja a város egyik ismert pontjának megváltoztatása. A helyszín Budaörs főútvonalának „elkerülhetetlen” körforgalmának szürke, repedezett beton támfala, mely az Illyés Gimnázium kertjét határolja. A nagyjából harminc négyzetméternyi íves betonfalra készülő mozaik és porcelán dombormű kombináció megalkotásában 247 fő vett részt, a nevük a körforgalom porceláin felhőire kobaltos mázalatti festéssel megörökítve olvasható.
A projekt fő célja volt:
– Budaörs lakóit bevonni saját lakókörnyezetük vizuális arculatának kétkezi alakításába,
– a városon belüli kiemelt vizuális fókuszpont kialakítása a körforgalom támfalán,
– új köztéri műalkotás létrehozása, melynek művészi értékén felül a közösségi művészeti alkotásként való létrejötte külön hozzáadott értéket jelent.
A projekt alapozásaként 2012 március – április folyamán hat workshopot szerveztek az alkotók, ezek során a város lakói közreműködtek a mű tervezésében és a dombormű elemek kivitelezésében. Minden résztvevő a saját keze nyomát hagyhatta a támfalon egy-egy porcelán dombormű részlet elkészítésével. Az alap téma: flóra és fauna volt, ezen belül mindenki választhatott egy számára izgalmas formát, elemet. A munkában ezenfelül részt vettek az Illyés Animációs Szakképzés diákjai, és az Illyés gimnázium tanulói, tanárai, és dolgozói. Többek között az iskola igazgatójának, és a város polgármesterének a kétkezi alkotása is a relief részévé vált. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a Körforgalom igazi közösségi alkotásként készült és került be a budaörsiek tudatába, hogy gyakori látvány, amint a helyiek kisétálnak az unokával, egy-egy vendégükkel, barátjukkal a helyszínre és megmutatják , mely részeket alkották ők, örömmel mutatják meg saját, és fedezik fel ismerőseik nevét az alkotók között.
Az-Illyés-körforgalom technikai érdekességei:
– Fotómozaik beépítése, e technikában 34 alapszínre bontották a fotókat, melyek random pontszórással adják vissza a képet. Ekként a mozaik közelről és távolról teljesen más képet mutat, hisz csak bizonyos távolságból nézve áll össze felismerhető képpé a színes mozaikok halmaza.
– A fotómozaikhoz használt 1×1 centis üvegmozaikok közeit speciális színtelen epoxygyantás hézagolóval töltötték ki, mely innovatív fugaanyag átveszi a beléágyazott mozaik színét, így a fugázás nem tompítja az elkészült mozaik színét.
– Recycled, bontott csempemozaik is felhasználása került – tudatos a múlt beépítése.
– A porcelán dombormű részletek 1300 C fokon redukciós égetéssel, szeladon mázzal készültek.
E sokfajta technikát, különböző tulajdonságú alapanyagot ötvözni, a 30 négyzetméteres folyamatosan mozgó, repedésekkel teli, víznek, fagynak, napsütésnek kitett betontámfalon időtállóan rögzíteni különösen nagy szakmai kihívás volt, melyben sokat segítettek a Mapei Kft. technikai szaktanácsai, folyamatos szakmai felügyelete. Az-Illyés-körfogalmat Bodóczky István Munkácsy Díjas képzőművész, a MOME és a Képző és Iparművészeti Szakközépiskola tanára adta át a budaörsieknek.
A Körforgalmat még „unokáink is láthatják”, mivel a szegmensek alapanyaga magastüzü mázas porcelán, mely időjárás és vandalizmusálló. A mozaik alapanyaga szintén kültéri munkára alkalmas, kerámia, porcelán és üveg. A megfelelő alapanyagok használatával biztosítható, hogy a műalkotás hosszú évtizedeken keresztül változatlan állapotban maradjon. Elkészülte után a mozaik és porcelán dombormű kombináció nem igényel további karbantartást, több generációt kiszolgálhat, színe, állaga nem változik. A közösségi alkotás létrejöttét a MAPEI Kft. mellett már más cégek is támogatták: az Interkerám Kft.,a Zalakerámia, a Pannon Autópark, a Mozai Design Kft., az Ars 2000 Bt., a Fotómozaik.

Az-Illyés-körforgalom, Facebook oldala