KÖZÖSSÉGI MŰVÉSZET

A „community art”, azaz közösségi művészet fogalmat az angolszáz nyelvterületeken, majd pedig Nyugat-Európa nagy részén a ’60-as évektől elterjedt alkotómódszer általános megnevezéseként használják. Ennek lényege, hogy adott közösségek számára (iskola, közintézmény, városnegyed, stb.) készülő vizuális művészeti munkák megbízott alkotója a mű tervezésébe és egyes helyzetekben kivitelezésébe is bevonja az adott közösségek tagjait, azok képességei és részvételi hajlandósága mértékében. Jelenünkben különösen nagy szükség van a közösség építésre, olyan tevékenységekre, melyek hidat építenek az egyének között a kisebb és nagyobb közösségekben, hogy megtanuljanak együtt gondolkodni, hogy a közös tevékenység és az együtt töltött idő eggyé kovácsolhassa őket, hogy közösen könnyebben tudjanak felmerülő nehézségekkel megbirkózni és az összeadódó energiával tovább fejlődni.

SJRG-lépcsőfeljáró-közösségi művészeti alkotás

 

SJRG-főbejárat-közösségi művészeti alkotás

 

Az-Illyés-kapuja, 2011

Ha egy iskola egyedi, akkor a bejárata sem lehet hétköznapi - elvárható, hogy készítésének módja tükrözze az iskola szellemiségét, azaz készüljön közösségi művészeti alkotásként. Az Illyés karaktere, az innováció, a kreativitás, a nyitottság - ezt szimbolizálja a létrejött mű. »»

 

Az-Illyés-körforgalom, 2012

Mit lehet kezdeni egy betontámfalas körforgalommal? Hogy lehet egyszerre üvegmozaikot, fotómozaikot, porcelánt, sokak munkáját úgy egy falra tenni, hogy abból ne katyvasz, hanem egységes, összefogott műalkotás kerekedjen ki? Hogyan lehet úgy alkotni, hogy nem tudjuk ki milyen részelemet fog a közösbe tenni? Hogy lehet a Facebookon egy kisvárosnyi, budaörsnyi emberrel együtt tervezni? Hogy lehet egyetlen hétvégi workshopon százhúsz emberrel közösen alkotni? A budaörsi szivárványos körforgalom mindezekre a kérdésekre választ ad. E nagyméretű közösségi alkotás sikerét bizonyítja, hogy mára szimbolikus, meghatározó pontja lett a városnak. »»

„Színesebben szerethetőbb”- a Mapei közösségi művészeti alkotás pályázatának nyertese Szombathelyen, 2012

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld fölötted az ég, benned a létra.” írja Weöres Sándor. E mottó szolgált alapul a Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Gyemekotthona épületének egyedivé tételéhez. 2012 tavaszán a Mapei Magyaroszág Kft. pályázatot írt ki „Szinesebben szerethetőbb közösségi alkotás címen. A pályázatot a Szombathelyen található gyermekotthon nyerte. Az alapkoncepció szerint a fenti idézetet követve az épület közösségi fogadóterének falaira a négy napszak és a Hold és a Nap köré készült a műalkotás az intézménybe járó gyerekek aktív részvételével. »»

Bretzfeld - Budaörs testvérvárosi kapcsolat 25. évfordulójára készült táblaképek, 2014

„Partnerek vagyunk 1989 – 2014” Hol vannak a gyökereink? – kérdezi ez a közösségi műalkotás. Ritka az, amikor idősebb, komoly embereket, nyugdíjasokat rá lehet venni közös együtt alkotásra. Ráthonyi Kinga és Neil Wolstenholme közösségi projektjében a budaörsiek alkottak, hogy megajándékozzák távolba vándorolt földijeiket, mint ahogy a messze Bretzfeldben élők is ajándékot készítettek, hogy gyökereikben helyén nyomot hagyjanak. »»

FISE Kis Galéria homlokzati átalakítása, Mátranovák, 2013

„Mátraalján, faluvégén” a kis falu, Mátranovák házat adott az iparművészeknek, jöjjenek, tegyenek ott kedvük és tehetségük szerint, hisz minden közösségnek jót tesz, ha külső impulzusok érik. És íme, a fiatal iparművész hallgatók a kis mátrai falu épületének nyári konyhájából közösségi művészeti alkotással Mátranovák büszkeségévé váló, turistákat megállító élettel teli épületet varázsoltak. »»

Az-Illyés-oszlopai, 2015

Hogyan lehet egy érdektelen iskolai bejáratból műalkotást és egyben igazi közösségi, interaktív teret csinálni? Közösségi művészeti alkotással. Ma ha egy látogató, diák, szülő átmegy az oszlopok között, akaratlanul is böngészni kezdi a rajtuk található idézeteket. A bejárat nem csak műalkotássá, színes, izgalmas, mondanivalóval, üzenettel, gondolattal teli térré, de egyben interaktív közösségi hellyé vált, ekképp tökéletesen kifejezi, megtestesíti a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium szellemiségét. »»

Budaörsi Nyugdíjas Klub - Az évszakok körforgása, 2016

Az évszakok körforgása és az emberélet múlása, körforgása hasonló. Ezért fontos, hogy a generációk ismerjék, segítsék egymást – összefonódjanak. Ami a hagyományos kultúrákban természetes volt, ahhoz ma, a civilizált világban már projektekre van szükség, például közösségi művészeti alkotásra. Amikor a budaörsi Nyugdíjas Klub falára készülő alkotást a város óvodásai , gimnazistái, nyugdíjasai közösen készítik, amikor az ötéves és a hetvenéves keze munkája, és szó szerint kezük nyoma egy közös alkotás részévé válik, az igazi csoda - a közösségi művészeti alkotás csodája. »»

Szabó T. Anna verse, KözTér 18, 2017.

oldala»»

"Magic Snake & Magic Snail" Treasures Kindergarten, Pomáz, 2001