Budaörsi Nyugdíjas Klub - Az évszakok körforgása, 2016

„Az évszakok körforgása” 4 pilléren és a fölöttük lévő falfelületen kibomolva helyezkedik el a budaörsi Nyugdíjas Klub közösségi terében. A négy évszak jelenik meg a porcelán dombormű és mozaik kombinációjából létrehozott művön. Ezen motívumok köszönnek vissza a belső udvarba kerülő 5 db 25×25-ös porcelán domborművön is. A négy fa koronájának töve porcelánba préselt kéznyomokból van kirakva. Ezek a kéznyomok az évszakok változásával különböző korosztályokat képviselnek (tavasz – óvodás, nyár – iskolás, ősz – felnőtt, tél – nyugdíjas ), különböző korcsoportok kézlenyomatai kerülnek az anyagba. A porcelán domborművek közötti mozaikok alapjait szintén különböző korcsoportok állították össze. A kézlenyomatok és a mozaikok létrehozása alkotóműhelyek során történt egy-egy budaörsi intézmény bevonásával, ahova az intézmények delegálhattták az általuk kiválasztott résztvevőket. Tavasz – Vackor Óvoda, nyár – Illyés Gimnázium, ősz – Polgármesteri Hivatal, tél – a Nyugdíjas Klub tagjai. A város összes korosztálya, ovisoktól és nyugdíjasokig dolgoztak, hogy a mű egyedi legyen.

Lényeges volt, hogy a téma a nyugdíjas korosztály számára mind vizuálisan, mind mondandójában értelmezhető és élvezhető legyen, az alkotást a lakók sajátukénak érezzék. Ezért a nyugdíjasok is lehetőséget kaptak a közreműködésre a számukra szervezett alkotóműhely során, a későbbiekben pedig végigkövethették az installáció menetét, s kommunikálhattak a helyszínen az alkotókkal.

A projekt fő célja volt:
– vizuális fókuszpontok létrehozása az épületben
– lehetőség a Nyugdíjas Klub tagjai számára, hogy beletekinthessenek a mű tervezésének folyamatába, végigkísérhessék a megvalósulás lépcsőit,
– a használók számára érthető formanyelv és szimbolika használata,
– óvodástól nyugdíjas korosztályig minél több korosztály bevonása az alkotásba,
– a projekt folyamatának dokumentálása a közösségi médiában, evvel még tágabb fórumot teremtve a budaörsieknek a közreműködés lehetőségére.
A porcelán dombormű részleteket (a fák ágai, gyümölcsök, levelek, stb.) az Illyés Művészeti Szakképzés kerámiaműves OKJ képzés tanárai és diákjai készítették el, majd a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban kerültek mázazásra és magastüzű redukciós égetésre, ez biztosította a szegmensek magas szintű minőségét.

Budaörsi Nyugdíjas Klub - Az évszakok körforgása, 2016 Facebook oldala