Az-Illyés-oszlopai, 2015

A gimnázium oszlopainak elkészítése igazi közösségi alkotás volt. Az alkotóműhelyeken összesen több mint hatszázan vettek részt. Öregdiákok, jelenleg itt tanulók, egykori és jelenlegi tanárok, a város itt tanult hírességei, a polgármester és az önkormányzat dolgozói vettek részt a munkában. Az oszlopokra kortárs írók saját életművükből válogatott szövegei kerültek. Az oszlopfőkre Márton János országosan ismert irodalomtanár által választott Illyés Gyula idézet került. Az intézmény 2015-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, az alkotás létrehozásának egyes fázisai az évforduló rendezvényeihez kapcsolódtak.

A hat oszlophoz egyedi plasztikai kialakítású beton lábazatok készültek,bennük az összes közreműködő nevének lenyomatával. Az oszloptörzsekre színes kültéri nemesvakolat borítás került porcelán elemekkel kombinálva, az oszlopfők porcelán szegmensekből és mozaikból kerülnek kialakításra. „Az-Illyés-kapuja” és az „Az-Illyés-körforgalom”-hoz hasonló szellemiségben itt is a fő szempont az intézmény ethoszának prezentációja volt. Az oszlopok felett az épület kis jóindulattal timpanon formában folytatódik. A komoly épületek komoly timpanonjaiba, (pl. görög templomok, klasszicista múzeumok) a komoly oszlopsorok fölé mindig komoly vizuális és verbális üzenetek kerülnek. Ez esetben az oszlopok kialakításánál a verbális és vizuális mondandó összekapcsolódik. Az iskola névadója a magyar irodalomtörténet jeles alakja. Ahhoz, hogy az oszlopok üzenete XXI. századi legyen, s az intézményhez kötődő, a hazai kortárs irodalom három generációjának képviselői lettek felkérve, hogy működjenek közre az alkotásban. Kemény István (a Gimnázium Örökös Diákja), Závada Péter(a Gimnázium egykori tanára) és Kemény Zsófi. A három alkotó három korosztályt és különböző stílusokat képvisel, korosztályukon belül mindhármuknak kiemelkedő minőségű a munkája. Feladatuk az iskola bejáratához kerülő, az utókornak szóló üzenet kiválasztása volt saját korábbi szövegeikből. A három kortárs alkotó mellé Márton János, a gimnázium nyugalmazott irodalom tanára választott idézetet Illyés Gyulától. Az így kialakuló szövegtest a további közösségi művészeti alkotómunka alapjaként szolgált. A közösségi alkotóműhelyek során az iskola diákjai, tanárai, s bármely külsős érdeklődő részt vehetett a szövegtest vizuális továbbtervezésében, majd pedig az oszlopokra kerülő plasztikus porcelán és beton elemek kialakításában. A munka kivitelezésében jelentős rszerepet vállaltak a frissen induló kerámikus OKJ képzés diákjai és a PTE kerámia szakos hallgatói. Az Illyés-Oszlopait 2015. november 5-én Visky András dámaíró, dramaturg nyitotta meg.

A mű külön érdekessége, hogy olyan betonokat, ragasztókat, segédanyagokat használ fel – köszönhetően a Budaörsi Mapei Kft. támogatásának – melyeknek az iparművészetben való alkalmazási lehetőségei szinte ismeretlenek. Épületkerámia alapanyagokat a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrától, a SICIS olaszországi mozaikcégtől pedig gyönyörű üvegmozaik szemeket kaptak az alkotók. A fentieknek köszönhetően mind szellemileg, mind technológiailag egyedülálló vizuális közösségi művészeti alkotás jött létre Budaörsön, az Illyés Gyula Gimnázium bejáratánál.

Az-Illyés-oszlopai, oldala